RZG

Periode
1996 - 1997
Rol
4-GL Ontwikkelaar
Werkzaamheden
Ontwikkelen van nieuwe functionaliteit in de nieuw te bouwen client-server applicatie.
Technologieën
SQL, PL/SQL, USoft designer
Geleerd
SQL en PL/SQL, vooral geleerd dat werken in een hierarchische, bureaucratische organisatie niet echt mijn ding is.

Hoe het begon

Op zoek naar een baan dichter bij huis, om vooral niet de eerste stapjes van onze pasgeboren zoon Max te missen, kwam ik terecht bij RZG, het Regionaal Ziekenfonds Groningen. RZG deed de administratie van zorgverzekeringen, zowel voor het traditionele ziekenfonds, waar mensen verplicht verzekerd waren, als voor de particuliere zorgverzekering, waar mensen vrij konden kiezen tussen verschillende verzekeraars en verzekerings-producten en -pakketten.

RZG was op weg om van een traditioneel ziekenfonds een commerciële zorgverzekeraar te worden, en dat betekende ook een omslag in de organisatie. Ook de wetgeving rond zorgverzekeringen zou de komende jaren behoorlijk gaan veranderen en dat betekende dat klanten niet langer automatisch en verplicht bij een bepaald ziekenfonds terecht zouden komen maar dat ze zelf konden gaan kiezen waar ze verzekerd wilden zijn en waarvoor.

Dat betekende dat er grote wijzigingen in de bestaande systemen aan gingen komen, en dat het mogelijk moest worden om snel nieuwe verzekeringsproducten aan te kunnen bieden.

De oude grote administratiesystemen die op mainframes draaiden waren duur en inflexibel, en dus moest er een nieuw systeem gaan komen, dat goedkoper zou zijn en waar nieuwe producten sneller en gemakkelijker in te regelen zouden zijn.

Er werd een project opgestart als proof of concept voor een nieuwe technology stack, met Oracle databases en een front-end applicatie gebouwd met Usoft.

Allereerst zou daarmee voor het beheren van relatie-gegevens een nieuw systeem gebouwd gaan worden, waar de gegevens van relaties uit de mainframe-systemen naar toe gemigreerd zouden worden en waar dan zowel de oude systemen als het nieuw te bouwen verzekeringssysteem aan gekoppeld zouden worden.

Hoe het verliep

Ik vond het een verademing om zo dicht bij huis te werken, in de tijd die ik voorheen kwijt was om naar het station te fietsen was ik nu al op het werk. Ook kon ik gewoon elke woensdag nog vrij zijn, RZG had een werkweek van 34 uur. Ook had ik er erg leuke collega's, sommige werkten al heel lang bij RZG en anderen veel korter, maar iedereen was erg toegewijd aan de zaak, doordrongen van de noodzaak van de veranderingen en van plan er een succes van te maken.

Wat me wel erg tegenviel was de toch nog wel erg hierarchische organisatie, met heel weinig vrijheid en erg strakke aansturing. Echt totaal niet mijn ding, en hoewel de technologie op zich me erg aansprak zat er ook nog niet heel veel voortgang in de nieuwe ontwikkelingen. Veel dingen moesten nog wachten op toestemming en budget, en toen ik na een tijdje een vacature tegenkwam voor Oracle ontwikkelaars was ik al snel weer vertrokken.

Mijn afscheidsgesprek had ik nog net met de nieuwe manager ontwikkeling, en toen had ik er toch al weer een beetje spijt van, want ik kreeg de indruk dat er toch wel dingen zouden gaan veranderen op termijn.... Gelukkig was dat ook zo, en vandaar dat RZG later nog weer een keer op mijn weg kwam toen ik daar via Logica en Getronics werkte, en nu een stuk langer.

De IT

Zoals gezegd werkten we met USoft, een tool waar ik al eens eerder naar had gekeken. Het idee van USoft was - even kort door de bocht - dat je het hele ontwerp van je applicatie erin kunt invoeren en dat je dan als vanzelf een werkende applicatie hebt. Je begon bij het definiëren van de tabellen van het gegevens-model van je applicatie, elke tabel had dan weer kolommen en die kolommen waren gebaseerd op domeinen, die je ook definieerde. Had je bijvoorbeeld een domein "Postcode" gedefineerd waarin was geregeld dat een postcode bestaat uit 4 cijfers, een spatie en twee hoofdletters, dan was automatisch geregeld dat elke kolom in je database die op dat domein was gebaseerd aan die voorwaarden voldeed.

Vervolgens kreeg je automatisch invoer-schermen voor alle tabellen en die kon je dan weer in blokken combineren tot complete schermen, met gerelateerde gegevens erbij, die automatisch synchroniseerden.

Tot zover heel mooi, maar in de praktijk wil je natuurlijk altijd meer en dan kwam er toch wel weer veel handwerk bij kijken. Applicatie-logica kon je definieren in zogenaamde Decisions (als dit dan dat) en dat werkte wel omslachtig. Voor ingewikkelder logica maakten we dan ook al gauw gebruik van PL/SQL code die we in de database programmeerden, en riepen we die aan vanuit decisions en vanuit Usoft Batch procedures.

Zo hadden we wel het beste van beide werelden, heel geavanceerde schermen en supersnelle geoptimaliseerde databases.

ICL