CJIB

Periode
2019 - 2021
Rol
Java developer
Werkzaamheden
Ontwikkelaar in het Commons Utilities team, onderhoud van gedeelde software-componenten.
Technologieën
Java, Angular, AngularJS, Spring, PostgresQL, Git, Bamboo, Jenkins
Geleerd
Genrieke bouwstenen maken die in meerdere applicaties kunnen worden gebruikt

Hoe het begon

Nadat ik had besloten dat ik mijn jaarcontract bij OCLC niet wilde verlengen ben ik gaan kijken wat het dan zou moeten worden1. Het werd het CJIB.

Het CJIB is het onderdeel van de overheid dat zorgt dat straffen die zijn opgelegd worden uitgevoerd, dat varieert van het innen van boetes tot het zorgen dat mensen die een gevangenisstraf moeten uitzitten dat ook daadwerkelijk gaan doen en alles daar tussenin. Daarnaast doen ze ook nog de incasso voor veel andere (overheids-) instanties. Al met al gaat er dus heel veel informatie rond binnen het CJIB maar ook wordt er veel informatie uitgewisseld met andere partijen. IT speelt daarin een heel belangrijke rol, al die informatie moet snel, betrouwbaar en goed beveiligd terecht komen waar het moet zijn.

Hoe het verliep

Ik kwam bij het CJIB in het Commons Utilities team. Het CJIB heeft honderden verschillende applicaties en systemen, allemaal gebouwd om een deel(tje) van de taken van de organisatie uit te kunnen voeren. Dat kan dus een onderdeel van een bedrijfsproces zijn, maar ook een onderdeel van het monitoren daarvan of het verzamelen van meta-gegevens bijvoorbeeld. Al die applicaties en systemen hebben voor een deel overlappende eisen met betrekking tot onderdelen waaruit ze zijn samengesteld. Vergelijk het met Lego bijvoorbeeld: een huis kun je met bepaalde blokjes bouwen, maar voor een auto kun je deels dezelfde blokjes gebruiken. Die "blokjes" zijn generiek bruikbare software componenten, die soms in 1 applicatie zijn gebouwd en daarna algemeen beschikbaar gemaakt, en soms vanaf het begin al zo gebouwd dat ze gemakkelijk in allerlei situaties te gebruiken zijn. Zo is een grote bibliotheek aan componenten ontstaan, die werd beheerd door het team Commons Utilities.

Wij onderhielden dus die bibliotheek, zorgden dat die up-to-date blijft met de voortschrijdende techniek, ontwikkelden nieuwe componenten en pasten dingen aan als het daar beter van werd. Dat deden we niet alleen hoor, veel wijzigingen kwamen van de teams die de componenten gebruikten in de applicaties die ze bouwden.

De IT

Zoals ik al zei is IT voor het CJIB heel belangrijk om haar taken uit te kunnen voeren. Daarom is er ook een hele grote club mensen dagelijks mee bezig. Ik had daarvoor nog nooit in een organisatie gewerkt met zoveel ontwikkelaars. Een groot deel van al die mensen was in dienst bij het CJIB zelf maar ook werden veel mensen ingehuurd, vaak voor heel specialistisch werk. De breedte van het werkveld van het CJIB, de grote hoeveelheid gegevens die er in omgaan, het aantal partijen waarmee wordt gecommuniceerd, het belang van beveiliging van alles wat er gebeurt, het maakt allemaal dat er heel vooruitstrevend over IT wordt gedacht. Nieuwe of verbeterde technologie wordt binnen no-time onderzocht, ge-evalueerd en (indien nuttig, geschikt en betaalbaar bevonden) geïmplementeerd. Life Cycle Management van software heeft echt een hoge prioriteit, we kunnen ons niet veroorloven door bijvoorbeeld een lek in een oude versie van software die we gebruiken een kwetsbaarheid te hebben.

Dat alles maakt het een super mooie organisatie om te werken als je ervan houdt om nieuwe dingen te leren. Er is zo veel verschillende technologie, zo veel kennis op allerlei gebied en zo veel te leren dat ik hoopte hier nog tijden vooruit te kunnen.

Maar eind 2021 ging het toch allemaal weer anders... Ik had sinds het begin van Corona thuis gewerkt, wat op zich heel goed werkte. Ik heb een goeie werkplek, de toegang tot het CJIB-netwerk was heel goed geregeld en in ons team hadden we het online-werken goed voor elkaar. Toch mis je op die manier wel een deel van de binding die je anders met de organisatie krijgt, en ik zag er ook wel tegenop om in de toekomst weer regelmatig met de stampvolle trein naar Leeuwarden heen en weer te moeten. Wat ik ook wel een beetje miste was het contact met klanten, waarmee je het idee krijgt dat je werk impact heeft op hoe goed en gemakkelijk anderen hun werk kunnen doen.

Toevallig zag ik online iets over Topicus in Groningen, wat me opviel omdat ik dacht dat ze alleen in Deventer zaten. Ik keek even op de site, en wat bleek? Ze zochten op dat moment iemand voor het team in Groningen! Een full-stack ontwikkelaar! Ik besloot in elk geval even te reageren, zodat ik niet over een half jaar zou denken "had ik toen maar even gereageerd". Van het een kwam natuurlijk het ander en per 1 januari 2022 ging ik daar aan de slag.


  1. Al met al werd dat een heel verhaal, maar daar zal ik je niet mee vermoeien ;-) 

Topicus